In #Foam tot 6 oktober: Bowie by Duffy – Photographs ’72 – ’80

Deze zomer presenteert &Foam, Foams projectlocatie aan de Vijzelstraat, een exclusieve selectie foto’s van David Bowie, gemaakt door de legendarische fotograaf Brian Duffy. Tussen 1972 en 1980 werkte Duffy met Bowie aan vijf fotografie projecten, inclusief drie van zijn beroemdste album covers – zoals de iconische beelden van de albums Aladdin Sane en Lodger. De tentoonstelling geeft inzicht in het creatieve proces van de totstandkoming van de covers en toont een uitgebreide selectie prints, (waarvan sommige ‘behind-the-scenes’), contactvellen, Polaroids, originele album covers, foto’s uit de film: The Man Who Fell to Earth en diverse persoonlijke objecten uit het archief van Brian Duffy.

david bowie aladdin sane (classic) 1973_TopCarousselSquare z_1258_pic_10_TopCarousselSquare

Samenwerking
Tussen 1972 en 1980 maakten Brian Duffy en David Bowie samen de vijfdelige fotoserie – Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke, Scary Monsters (& Super Creeps) en Lodger. De Aladdin Sane album cover (1973) werd het bekendst van alle vijf en is één van de meest invloedbare en herkenbare beelden in de popcultuur.
Aladdin Sane, ook wel ‘T’ genoemd, is een waar icoon van de twintigste eeuw en viert dit jaar zijn 40e jubileum.

 

6 - z_1649_pic_07lr_TopCarousselSquare 5 - scary colour_TopCarousselSquare

Iconische fotografie
Brian Duffy startte zijn carrière bij Vogue Magazine. Hij werd misschien wel het bekendst om zijn mode- en advertentiefoto’s uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Naast David Bailey en Terence Donovan, maakte Duffy onderdeel uit van het beruchte ‘Terrible Trio’, dat bepalend was bij het vastleggen van de ‘Swinging Sixties’. Het trio haalde modellen uit de studio’s en verhief succesvolle fotografen tot bekendheden. Maar weinigen ontsnapten aan de blik van Duffy, die memorabele en soms ook iconische beelden maakte van onder andere beroemdheden als, David Bowie, Jane Birkin, John Lennon, Blondie, Sir Michael Caine, Jean Shrimpton (The Shrimp), William Burroughs, Sidney Poitier en Terence Stamp.

Programma
Het verhaal van Duffy’s carrière is vastgelegd in de BBC documentaire met de titel The Man Who Shot the 60s (uitgezonden in januari 2010). Deze documentaire wordt getoond in de tentoonstelling. Op vrijdag 21 juni organiseert &Foam een Gallery Talk met Chris Duffy, Brian Duffy’s zoon, en Kevin Cann, David Bowie’s officiële biograaf.
De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Gallery Vassie, Amsterdam. De Vassie Gallery heeft een uitgebreide collectie van Bowie/Duffy beelden, verkrijgbaar in diverse afmetingen en voor verschillende prijzen. Ook tijdens de tentoonstelling zijn enkele van deze beelden beschikbaar voor de verkoop bij &Foam.

z_1614_pic_05_TopCarousselLandscape 3 - lodger kodachrome_TopCarousselPortrait

Bowie by Duffy – Photographs ’72 – ’80 loopt van vrijdag 21 juni tot en met zondag 6 oktober 2013.

Voor meer informatie:  foam.org

No Comments Yet

Comments are closed