Binnenkort in Foam: Edward Steichen: In High Fashion, the Condé Nast Years, 1923 – 1937

Foam is buitengewoon trots om deze zomer de tentoonstelling Edward Steichen: In High Fashion, the Condé Nast Years, 1923 – 1937 te presenteren. Deze tentoonstelling, met meer dan 200 unieke vintage foto’s, vertegenwoordigt het hoogtepunt in Steichens lange fotografische carrière. De werken die hij gedurende deze periode maakte voor de invloedrijke magazines Vogue en Vanity Fair, behoren tot de indrukwekkendste creaties van de twintigste eeuw. Ze zijn speciaal voor deze tentoonstelling bij elkaar gebracht en worden voor het eerst in Nederland getoond.

actress-carlotta-monterey-1 actress-mary-heberden-1935

Edward Steichen (1879-1973) was al een beroemd schilder en fotograaf aan beide zijden van de Atlantische Oceaan toen hij begin 1923 één van de meest prestigieuze en verreweg de meest lucratieve posities kreeg aangeboden in het commerciële domein van de fotografie, namelijk die van hoofd-fotograaf van Condé Nast (uitgever van invloedrijke en vermaarde magazines als Vogue en Vanity Fair). Gedurende vijftien jaar benutte Steichen vol overgave zijn buitengewone talent met het in beeld brengen van de cultuur van een tijdperk en de meest prominente vertegenwoordigers uit de wereld van de literatuur, journalistiek, dans, sport, politiek, theater en film. De grootste bekendheid verwierf hij echter met zijn foto’s van de haute couture.
Vergeleken met zijn voorgangers, stuwde Steichen de modefotografie naar een ongekend niveau, vergelijkbaar in belang met de overgang van de stille film naar film met geluid. Hij liet zijn artistieke pogingen op het gebied van het fotografisch Impressionisme, de Art Nouveau en het Symbolisme varen en groeide uit tot de grootste Art Deco- fotograaf en grondlegger van de moderne glamourfotografie.

gloria-swanson-1924-c-edwar marlene-dietrich-1934-c-edw

Naast bijzondere modefoto’s voor modehuizen als Worth en Poiret , maar ook voor bekendere huizen als Chanel en Schiaparelli, bevat het Steichen-archief van Condé Nast, New York, indrukwekkende portretten van ondermeer Greta Garbo, Cecil B. DeMille, Winston Churchill, Marlene Dietrich, George Gershwin, Frank Lloyd Wright, Amelia Earhart, Walt Disney en honderden andere beroemdheden.
Het genie van Steichen beperkte zich echter niet alleen tot de mode- en de glamour fotografie van de jaren ’30. Steichen is één van de belangrijkste wegberijders van het fotografische medium vanaf eind negentiende tot ver in de twintigste eeuw. Hij was fotograaf (in de eerste plaats autonoom kunstfotograaf, maar ook was hij actief als journalistiek en militair fotograaf tijdens WOI en WOII), en medeoprichter van baanbrekende magazine Camera Work (1903-1917) in samenwerking met Alfred Stieglitz met wie hij bovendien kunstenaars als Rodin, Matisse en Brancusi voor het eerst in de VS introduceerde. Verder was hij curator van de befaamde internationaal reizende tentoonstelling The Family of Man vanaf 1955 en fotografieconservator van het MOMA.
Edward Steichen: In High Fashion is geproduceerd door de Foundation for the Exhibition of Photography, Minneapolis. De curatoren van de tentoonstelling zijn William A. Ewing, Todd Brandow en Nathalie Herschdorfer.

Edward Steichen: in High Fashion is van 28 juni – 5 september 2013 te zien in Foam. Dagelijks geopend van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 8,75

Voor meer informatie:  foam.org

No Comments Yet

Comments are closed